Tandläkare Bromma

Bra tandvård för hela familjen - låga priser och lediga tider

Fläckar på framtänderna

Så får du bort fläckar på tänderna

De senaste åren har det blivit populärt att bleka sina tänder för att få ett vitare leende. Om du tycker att dina tänder är fläckiga, missfärgade eller helt enkelt för mörka bör du första rådgöra med utbildad tandvårdspersonal innan du går vidare med en blekning. Det är viktigt att konstatera att problemet du vill bli av med verkligen går att åtgärda med en blekning.

“Tandblekning är en enkel behandling”

Trots att fläckar och missfärgningar ofta kommer med åldern är det många ungdomar som vill bleka sina tänder ljusare. Men tandblekning får bara göras på patienter som är över 18 år.

Vanliga missfärgningar går ofta att få bort med en blekning och tandblekning är i regel en enkel behandling. Din tandläkare kan välja mellan olika metoder och behandlingstiden kan variera från någon timme i tandläkarstolen till några veckors behandling hemma. Svårare fall kan ta längre tid. Det är vanligt att behandlingen måste upprepas några gånger för att få ett tillfredsställande resultat.

Resultatet hänger på grundfärgen

Vi människor har olika grundfärg på våra tänder. Dessutom kan skadade tänder ge olika missfärgningar som är olika svåra att bleka bort. I regel kan man säga att tänder som har varma färgtoner är lättare att bleka än kalla. Det betyder att gula eller bruna missfärgningar ofta är enklare att bleka än tänder i kalla toner som blå och grå.

Om din tand blivit missfärgad av metall, till exempel en amalgamfyllning kan det vara mycket svårt att göra en tandblekning som ger bra resultat. Om tandnerven, den så kallade pulpan blivit skadad är det inte säkert att du kan genomgå behandlingen. Dessa tänder har ofta en gulare eller brunare färg men det är alltså inte säkert att de går att försköna med en tandblekning.

Orsaker till fläckar och missfärgningar

Unga människor som haft besvär av acne och behandlats med tetracykliner kan ibland få missfärgade tänder. Detsamma gäller barn som under lång tid varit sjuka eller ramlat så att de permanenta tänderna skadats genom till exempel smällar eller slag.

Barn som dricker vatten som innehåller för mycket fluor kan ibland få vita fläckar på tänderna. Om ditt barn har den här typen av fläckar bör du rådgöra med tandläkare om en blekning är lämplig eller inte efter 18 års ålder.

Du ska inte bleka dina tänder om du är gravid eller ammar just nu, om du har defekta tänder och snusar eller röker, eller om du har skadade tänder till exempel ilningar när du dricker kallt och varmt.

Dina specialister i Bromma9 Nov 2021