Vi testar tandkräm för barn
Barns tänder är lika känsliga för kariesangrepp som vuxnas tänder är. Många föräldrar vaggas in i en falsk säkerhet gällande sina barns tänder. Detta då man tänker att tänderna ändå ska ramla ut och ersättas av nya, permanenta sådana. Det gör att skötseln blir si så där och att man gärna tillåter fusk. Sant är att barns tänder kommer att lossna och ersättas av nya. Lika sant är emellertid att karies och andra dentala problem kan finnas kvar och skada de nya tänderna som växer ut.
En annan viktig del av tandborstning och skötsel av tänderna hos barn är att man redan på ett tidigt stadie visar vikten av sunda rutiner. Det ger en bra start för resten av livet där barnet har i ryggmärgen att tänderna ska borstas både morgon och kväll.
Svårt att borsta? Det finns knep. Ett tips är att du gör tandborstningen till en rolig grej. Berätta en saga under tiden, säg att du jagar tandtroll med tandborsten eller använd din fantasi på annat sätt. Du kan även låta barnet borsta själv och där du får sköta avslutningen. Hitta er gemensamma rutin!
Vilken tandkräm är bäst för mitt barn?
Valet av tandkräm ska inte underskattas i detta. Vissa tandkrämer är mer tilltalande för barn än andra. Även om du väljer - vilket du också bör göra - en speciell tandkräm endast avsedd för barn så kan smakerna skilja sig åt. Var därför beredd på att prova dig fram.
Här ska emellertid ett varningens finger höjas också. I ett test utfört av Råd & Rön så framgick det tydligt att många barntandkrämer innehåller massvis med sötningsmedel. Det gör även många tandkrämer för vuxna, men då inte i samma mängd. Vissa barntandkrämer kan lukta - och smaka - som godis och genom detta också vara väldigt inbjudande att äta just som sötsaker. Vilket, av förklarliga skäl, inte är särskilt bra. Rådet är att du försöker välja en tandkräm med mindre sötningsmedel och att du försöker vänja ditt barn vid den smaken. Vissa innehöll dessutom SLS - Natriumlaurylsulfat - som kan irritera slemhinnorna.
Lukten då? Ja, barntandkrämer innehåller även parfym- och aromämnen. Detta för att locka barnen till användning. Det kan du som förälder kolla upp om du har känsliga barn med exempelvis allergier. Välj gärna en tandkräm med mindre mängd aromämnen.
Och så var det det här med flour…
Om ett varningens finger var på sin plats gällande sötningsmedel i barntandkräm så är det dags att höja samtliga fingrar på handen i frågan om fluor. Barntandkrämer innehåller fluor och idag så ligger mängden på ungefär samma nivå som i tandkrämer för vuxna. Har du ett barn som är äldre än sex år så kan du således använda samma tandkräm för dennes tänder som du gör för dina egna - förutsatt att smaken går hem.
Fluor är en absolut nödvändig ingrediens i tandkräm och det finns starka skäl till varför man idag utökat mängden av detta ämne även i tandkrämer för barn. Fluor stärker tänderna och tar effektivt bort karies. Det är särskilt viktigt under barnets första år då tänderna kan stärkas i denna känsliga uppbyggnadsfas.
Det finns dock en viss skepsis kring fluor och det finns en rörelse - inte sällan med viss anknytning till exempelvis motstånd mot vaccin - som ser detta som ett skadligt ämne. Det stämmer också. För mycket fluor är skadligt både för kroppen och för tänderna. Men - och detta är viktigt: den mängden fluor som finns i tandkräm är försumbar. Du ska äta upp bra många tuber av tandkräm på raken för att det ska vara skadligt för dig. Fluor är nödvändigt och detta oavsett ålder eller om det handlar om mjölktänder, permanenta tänder eller om exempelvis tandimplantat eller tandproteser. Tro inget annat!
Därför är det direkt nedslående att se att det finns tandkrämer för barn där inget fluor finns inkluderat. Istället för fluor så används en kiselbas och ett extrakt från ringblomma. Något som är rent vilseledande och där det inte finns någon som helst forskning som visar på samma - eller ens i närheten av - den effekt som fluor de facto har. Här har du ett ansvar som förälder.
Du ska använda fluortandkräm när du borstar tänderna på ditt barn. En ärtas storlek varje gång räcker för att tänderna ska bli både starka och att angrepp från karies ska upphöra. I kombination med rätt kost så ger du ditt barn rätt förutsättningar för en framtid med friska, starka tänder.
Andra artiklar om tandvård
Vilka läkemedel använder tandläkare?
Så blir du av med dina höstblåsor
Tandemalj är det hårdaste ämnet i kroppen
Andra inlägg
- Nariga läppar – orsaker och åtgärder
- Kan man lämna kvar rötterna efter att ha tagit bort en trasig visdomstand?
- Fläckar på framtänderna
- Ont i munnen – vad kan det bero på om det inte är tandvärk?
- Skonsam tandblekning – säkra metoder
- Myter om hål i tänderna och karies
- Hur fungerar referenspriser för tandvård?
- Tänder och alkohol
- Högkostnadsskydd för tandvård