Tandläkare Bromma

Bra tandvård för hela familjen - låga priser och lediga tider

Nariga läppar – orsaker och åtgärder

Har du torra läppar? Du är långt ifrån ensam om detta problem. Många svenskar ser hur läpparna plötsligt blir nariga och känner hur de ömmar. Något som skapar en situation där man försöker lindra detta genom att använda olika cerat. Frågan är om detta verkligen fungerar? Svaret är att det snarare kan skapa en ond cirkel. Vi ska här nedan gå igenom hur du blir av med dina torra, nariga läppar - men innan dess så ska vi titta lite närmare på orsakerna.

Varför får just du torra läppar? En del av förklaringen ligger i genetiken. Vissa har, helt enkelt, känsligare läppar än andra - och läpparna är i sin tur en del av kroppen som också är känsligare än andra. Vi lever i ett klimat som i allra högsta grad påverkar hur våra läppar ser ut - och hur den mår. Få personer har problem under sommaren. Istället är det under vinterhalvåret som man ser att läpparna går från mjuka och fina till att bli alldeles torra och nariga.

Orsaker till torra läppar

Läpparna har ett torrare hudlager än övriga delar av kroppen. Lider du av torr hud i övrigt under vinterhalvåret så är det också troligt att dina läppar blir väldigt torra.

Den ödesdigra kombinationen mellan kall, torr luft utomhus och varm, fuktig luft inomhus är den största förklaringen till varför du får nariga läppar under vintern. Men det kan även finnas andra orsaker där exempelvis har brist på B-vitaminer eller där du exponerats för mycket sol och uv-strålar under en period.

Vissa kan även drabbas av läppinflammation - Keilit - som kan komma i både lindriga och mer allvarliga skepnader. Den lindrigaste beror ofta på att man slickat sig om läpparna för mycket - något som också innebär att främst barn drabbas.

Hur får jag fina läppar igen?

Lypsyl är det givna alternativet för många som lider av nariga läppar. Man smörjer in läpparna med lite mjukgörande lypsyl och sedan är allt bra. Men, det handlar om en kortsiktig lösning där man helt enkelt tar en pyrrhusseger. Problemet med detta är att man skapar en ond cirkel och där man till slut använder lypsyl hela tiden - och där dina läppar bara blir torrare och torrare. Lypsyl och andra cerat kan torka ut läpparna och rubba den naturliga balansen.

Lyckligtvis finns det några tips som kan användas och som fungerar på ett bättre sätt än lypsyl. Ett sådant handlar om att använda Aloe Vera där du applicerar ett tunnare lager på läpparna och får en effekt som håller i sig och som går mer på djupet.

Ett annat tips är att använda kokosolja. Kokosolja är både antiinflammatorisk och antibakteriell. Det är en riktigt bra ingrediens att använda i nästan alla huskurer som används för att bota - och förebygga - torr hud. Läpparna är inget undantag från detta. Smörj ett tunt lager, låt dra in och voila: dina läppar är mjuka och fina igen.

Så förebygger du torra läppar i framtiden

En given fråga gäller även såklart hur man kan förebygga torra läppar och slippa se hur de blir nariga och fulla av små skinnbitar till nästa vinter? Ett tips är att du använder en halsduk och gör det till en vana att dra den över munnen när du är ute i kallt väder.

Man ska även tänka på vätskebalansen. Många ser uttorkning som en effekt av sommaren, men det handlar om ett problem som spänner över hela året. Du ska, kort sagt, dricka lika mycket vatten under en kall vinter som du gör under sommaren. Genom att återställa vätskebalansen så mår dina läppar, helt enkelt, lite bättre.

Ett avslutande tips är att du fimpar för gott. Tobak gör läpparna irriterande - och det gäller även för snus. Utöver att få fina läppar så kommer ett steg mot askkoppen även att ge dig en bättre ekonomi. Skäl nog att fimpa, eller hur?

Dina specialister i Bromma
4 Apr 2022