Tandläkare Bromma

Bra tandvård för hela familjen - låga priser och lediga tider | 08-55 39 39 99

Tänder och alkohol

Hur påverkar alkohol dina tänder?

Förra året presenterade amerikanska och brasilianska forskare en studie som gjorts på drygt 500 personer under loppet av fem år. I denna studie hade man mätt den kliniska fästenivån, det vill säga hur väl tandköttet fäster mot tänderna, och hur den påverkas av alkohol. Forskarna tyckte sig se ett mönster hos män som visade på att fästenivån sjönk något för de män som drack minst ett glas alkohol per dag, jämfört med de försökspersoner som inte drack alls. För kvinnor kunde något sådant resultat inte påvisas.

”Kanske har alkoholen i sig ingen direkt påverkan alls på tänderna. Men det behöver i så fall inte betyda att den skulle vara ofarlig för vår tandhälsa... Att dricka alkohol kan ge bieffekter som till exempel slit- och frätskador”

Detta är den största studien som gjorts runt den inverkan som alkohol har på våra tänder. Enligt forskarna indikerar den att män som dricker alkohol löper en något högre risk att drabbas av parodontit, alltså tandlossning. Mer forskning krävs dock på detta område. I övrigt är experterna inte säkra på hur alkohol påverkar tänderna.

Kanske har alkoholen i sig ingen direkt påverkan alls på tänderna. Men det behöver i så fall inte betyda att den skulle vara ofarlig för vår tandhälsa. Det finns som bekant flera baksidor med att dricka alkohol, och hur allvarliga de blir har oftast att göra med hur måttfull man är med drickandet. Att dricka alkohol kan ge indirekta effekter som är dåliga för tänderna, som till exempel slit- och frätskador, risk för yttre våld mot tänderna och så vidare.

Alla sura drycker fräter på tänderna

Alla drycker med ett pH-värde lägre än 5,5 sätter igång en frätattack på tänderna. Att smutta på ett eller flera glas vin under en kväll gör att denna process hålls igång under hela kvällen, något som förstås inte är bra för tänderna. Vid en frätattack mjukas emaljen upp, och upprepat intag av sur dryck och andra livsmedel kan orsaka ordentliga frätskador, där emaljen och till och med dentinet fräts bort och bakterier kan ta sig in i pulpan och orsaka en tandinflammation.

Sura alkoholdrycker är framför allt rött och vitt vin, samt drinkar med juice, energidryck eller läsk. Även öl har lågt pH-värde, men innehåller andra ämnen som gör att tänderna inte tar skada. Är du rädd om tänderna bör du alltså hellre dricka öl än vin och sura drinkar. Vill du motverka effekten av det sura ska du också se till att varva med vatten, något som förstås är bra även av andra orsaker.

Alkohol försämrar omdömet och ger sämre sömn

Den som dricker alkohol löper större risk att skada sig och göra illa tänderna. På så vis kan alkohol indirekt vara farligt för tänderna. Drick aldrig så mycket att du förlorar kontrollen. Du kan råka ut för en olycka eller hamna i en situation där du riskerar att skada dina tänder.

Alkohol kan också leda till sömnsvårigheter och problem med tandgnissling, något som är ganska vanligt. Om du märker att du gnisslar tänder efter att du druckit alkohol, försök att dricka mindre, och drick alltid mycket vatten i samband med att du dricker alkohol. Problem med tandgnissling kan lindras med bettskena, men det bästa är förstås att ta bort orsaken till att man gnisslar tänderna.

Andra artiklar om tandvård

Tandläkare för pensionärer

Tandvård i skolan

Varför är det viktigt med fluor i tandkräm?

Vilka läkemedel använder tandläkare?

 

Din tandläkare i Bromma
24 Mar 2021