Tandläkare Bromma

Bra tandvård för hela familjen - låga priser och lediga tider

Kan man lämna kvar rötterna efter att ha tagit bort en trasig visdomstand?

Ja, det händer att tandläkare gör just det. Ibland när man drar ut en visdomstand så kan den spricka. Då kan det vara svårt för tandläkaren att få ut alla delar av tanden. I vissa fall så lämnar tandläkaren kvar bitar av tanden, till exempel roten, om det inte går att få loss. De delarna som blir kvar läker för det mesta in i käkbenet och ger inte några kvarstående problem.

Visdomständer - en rest från mänsklighetens barndom

Visdomständer är en rest från när mänskligheten var ung och vår kost inte var lika raffinerad. Käkarna fick jobba hårdare när vi tuggade på ben och rötter vilket ledde till att vi fick bredare käkar där visdomständerna hade gott om plats. Idag, när våra käkar slipper arbeta lika hårt, så utvecklas inte våra käkar till samma bredd och det leder till problem när visdomständerna skall upp.

Vissa tror att visdomstandens vara eller icke vara påverkar ansiktsformen, det gör dom inte, det är snarare så att käkformen påverkar visdomständerna.. Andra tänder kan dock påverka hur man ser ut.

Många människor får ont och behöver behandling för att mota inflammationer och annat som uppstår i samband med att en visdomstand bryter igenom. I vissa fall opererar man bort visdomstanden.

Dålig kvalitet på visdomständer - en myt

Det finns en uppfattning om att visdomständer är av sämre kvalitet än andra tänder. Det stämmer inte. Däremot kan det vara svårare att laga en visdomstand då den sitter så långt in i munnen. Många tandläkare väljer att dra ut visdomständer istället för att laga dom. Det finns ingen anledning att dra ut sina visdomständer om man inte har några problem. I sällsynta fall kan borttagning av visdomständer leda till känselbortfall och det är onödigt att riskera.

När opererar man bort en visdomstand?

Ibland måste man operera ut visdomständer. Det beror ofta på att den växer snett och riskerar att skada andra tänder men det kan också bli så om det är en stor infektion runt tanden eller att tanden inte riktigt vill komma fram och är täckt av en slemhinna och ibland även ben. Tandens rötter är ibland böjda vilket försvarare en vanlig utdragning och därför väljer man att operera.

En visdomstandsoperation sker i ett operationsrum. Innan och under operationen täcks hår, överkropp och delar av ansiktet som inte skall opereras av sterila handdukar. Så gör man för att minska risken att bakterier skall nå såret och orsaka en inflammation.

Operationen sker oftast med lokalbedövning så att du inte känner någon smärta. Dock kan du känna att det spänner och trycker i käken vilket kan uppfattas som obehagligt. Exakt hur man går tillväga vid en visdomstandsoperation beror på hur tanden sitter och vilka typer av problem som den orsakat.

Efter operationen måste man vänta med att äta och dricka. När bedövningen släpper så kan det göra ont och det kan då vara bra att ta några värktabletter så man slipper den värsta värken

Hur många visdomständer kan man ha?

De flesta människor har anlag för fyra visdomständer men det finns de inte har anlag för några alls. Det förekommer även personer som har anlag för fler än fyra visdomständer. Cirka 1-4% av mänskligheten har hyperdontia vilket betyder att de kan få mer än fyra visdomständer. Hyperdontia är dubbelt så vanligt hos män som hos kvinnor. Det kan leda till att en ny visdomstand kommer upp på samma ställe där man tidigare tagit bort en visdomstand.

Dina specialister i Bromma17 Jan 2022