Det florerar många rykten kring karies, hål i tänderna, och många gör gällande att karies inte är ett så stort problem som tandläkare påstår.
Vanlig myt att karies inte skulle vara lika farligt som tandläkare låter påskina
Den konspiratoriskt lagde hävdar att tandläkarna bedriver propaganda kring karies för att få fler kunder till sina mottagningar. Det står naturligtvis var och en fritt att göra sin egen bedömning, men vi anser att man alltid ta rykten kring tandvård och andra medicinska frågor med en nypa salt. Forskning har bedrivits kring karies och andra tandsjukdomar i flera decennier och den pekar entydigt åt ett och samma håll: karies är en tandsjukdom som måste behandlas, och den förebyggs bäst genom regelbunden borstning med fluortandkräm.
”Det är alltid bättre att tro på vad vederlagd forskning har kommit fram till genom metodiskt arbete, än att lita på rykten som sprids på sociala medier”
Det finns personer som påstår sig sköta sin tandhälsa helt på egen hand, och göra det utan fluortandkräm. Naturligt nog stöter vi tandläkare sällan på dessa människor, förutom i fall då det gått riktigt illa. Däremot träffar vi nuförtiden ofta på barn vars föräldrar uteslutit fluor ur deras munhygien, och kan konstatera att dessa barns tandhälsa är betydligt sämre än andra barns. Ett uppmärksammat fall häromåret gällde en tvååring som fått dra ut åtta tänder efter att föräldrarna läst på Facebook att fluor var skadligt för barn.
Du kan lita på experterna
I dagens debattklimat har ordet expert kommit att stå för något suspekt, som en person som driver en egen agenda för att lura på folk ”alternativa fakta”. Som tandläkare kan vi dock inte stå bakom den bilden, utan kan bara konstatera att det alltid är bättre att tro på vad vederlagd forskning har kommit fram till genom metodiskt arbete, än att lita på rykten som sprids på sociala medier. Här går vi igenom ett par vanliga myter kring karies och om det ligger någon sanning bakom dem.
Myt: Hål i tänderna kan fås att självläka
Att hål i tänderna kan fås att läka av sig självt är inte sant. Däremot är det sant att om emaljen endast fått ytliga skador och inte penetrerats helt av kariesbakterierna, så kan man få de små ”hålen” att läkas. Det rör sig då inte om riktiga hål, det vi tandläkare benämner som karies, utan om fördjupningar efter bakterieangrepp. Det kräver också att man borstar mycket noggrant med fluortandkräm och helst undviker socker helt under en period. Att skölja munnen med fluorblandning är också bra.
Har ett riktigt hål bildats, karies, måste det göras en lagning med ett fyllnadsmaterial. Den som bara låter ett hål vara och tror att det kan självläka kommer att få ett större kariesangrepp, där bakterierna tar sig ända in till tandnerven, pulpan, något som orsakar ordentlig smärta och kräver en rotfyllning.
Myt: Fluor är farligt och bör undvikas
Fluor är giftigt i stora doser, det har vetenskapen känt till sedan ämnet upptäcktes. Fluor är ett grundämne och den förening som används i tandkräm och andra tandvårdsprodukter kallas natriumfluorid. I de doser vi människor använder för vår dagliga tandhygien är fluor inte farligt. Däremot är det fantastiskt bra på att stärka tändernas emalj. Sedan fluortandkrämen lanserades på 50-talet har människors tandhälsa kraftigt ökat världen över. Innan fluortandkrämen var det ytterst få som nådde medelåldern utan att ha förlorat åtminstone en eller några tänder, nuförtiden är det ytterst ovanligt att man tappar tänderna om man inte misskött sin tandhälsa grovt.
En vuxen människa bör ta ungefär två centimeter tandkräm på tandborsten morgon och kväll. Barn ska naturligtvis använda mindre tandkräm, man brukar säga att en klick stor som barnets nagel är lagom. Man ska också så klart se till att barnet lär sig spotta ut tandkrämen och inte svälja den. För en ettåring krävs dock att man sätter i sig två hela tandkrämstuber för att förgiftningssymtom ska uppstå. Det är alltså ingen katastrof om barnet råkar svälja lite tandkräm då och då.
Liknande artiklar
Så håller du rent mellan tänderna
Andra inlägg
- Nariga läppar – orsaker och åtgärder
- Kan man lämna kvar rötterna efter att ha tagit bort en trasig visdomstand?
- Fläckar på framtänderna
- Ont i munnen – vad kan det bero på om det inte är tandvärk?
- Skonsam tandblekning – säkra metoder
- Test av tandkräm för barn
- Hur fungerar referenspriser för tandvård?
- Tänder och alkohol
- Högkostnadsskydd för tandvård