De flesta av oss har goda vanor då det kommer till hur vi sköter våra tänder. I Sverige så får vi tidigt utbildning och lär oss vikten av friska tänder och hur mycket tänderna betyder för allmänhälsan i stort. Dessutom så har vi ett system som gör tandvården gratis fram till dess att vi fyller 23 år. En stabil grund att stå på.
Men, sköter du verkligen tänderna korrekt? i många fall så behövs en liten uppfriskning av minnet - något som framförallt gäller vikten av att hålla rent även mellan tänderna. Något som får oss att säga följande: så här håller du rent mellan dina tänder.
Bakterier trivs mellan dina tänder
Det som ofta sker är att tandköttet drar sig tillbaka i takt med åren. Denna lilla reträtt kan skapa en fick mellan tänderna; en ficka om är en perfekt plats för bakterier att samlas. Även om du dagligen borstar tänderna så kan det vara svårt att komma åt överallt.
För att förhindra att bakterier når tandköttet så måste man också komma åt bakterierna där de ofta fastnar - nämligen mellan tänderna. Det kan man göra genom följande metoder:
- Tandtråd: Det mest effektiva sättet att göra rent mellan tänderna är att använda tandtråd och skapa rutiner kring användandet av sådan. Se till att göra det till en vana att använda tandtråd efter varje måltid och i samband med att du borstar tänderna. Tycker du att det är besvärligt att använda den klassiska varianten (en tråd som du lindar rund fingertopparna) så kan byglar vara ett bättre alternativ. Tänk dock på att inte trycka för hårt mot tandköttet. Du ska inte blöda efteråt, då har du varit för våldsam. Målet är att komma åt mellan tänderna och få rent där - inte att rengöra tandköttet.
- Mellanrumsborstar: En mellanrumstandborste ser ut som en miniatyrmodell av en klassisk borste för att rengöra flaskor. De finns i olika storlekar och de gör rent mellan tänderna på ett väldigt effektivt sätt. För personer med tandställning så är en mellanrumstandborste ett måste att använda dagligen. På samma sätt kan du också se på den. Använder du den dagligen så minimerar du risken för bakterie- och/eller kariesangrepp.
- Skölj: Använd munvatten med fluor och skölj munnen varje dag. Du kan även göra det till en vana att sila vanligt vatten mellan tänderna efter varje måltid. Det tar bort mer bakterier än vad man kan tro.
Andra inlägg
- Nariga läppar – orsaker och åtgärder
- Kan man lämna kvar rötterna efter att ha tagit bort en trasig visdomstand?
- Fläckar på framtänderna
- Ont i munnen – vad kan det bero på om det inte är tandvärk?
- Skonsam tandblekning – säkra metoder
- Test av tandkräm för barn
- Myter om hål i tänderna och karies
- Hur fungerar referenspriser för tandvård?
- Tänder och alkohol
- Högkostnadsskydd för tandvård