Tandläkare Bromma

Bra tandvård för hela familjen - låga priser och lediga tider

Skonsam tandblekning – säkra metoder

Hur ska man göra för att få det där bländvita leendet som man ser i reklam- och spelfilmer? Att le och skratta är smittsamt och får andra personer på ett bättre humör. Alla vet om devisen som lyder - Le och hela världen ler med dig. Den stämmer, men hur ska man göra om man har gula tänder som hämmar en i vardagen?

Säker tandblekning

Ett leende kan på många sätt förändra världen och ett sådant kan verkligen göra skillnad för den enskilde individen. Ler man mycket så uppfattas man som en positiv, lättsam människa - full av energi och som med lätthet kan manövrera sig fram genom problemen i tillvaron. En sådan person har lättare att knyta kontakter, enklare att få olika dörrar - jobb, kärleksliv och socialt umgänge - öppnade.

Motsatsen har det betydligt kämpigare. Ler man sällan så uppfattas man som butter, negativ och som en bromskloss. Även om det uteblivna leendet inte beror på något av detta utan på grund av att man skäms över hur de egna tänderna ser ut. Gula, missfärgade och ojämna tänder kan skapa enorma komplex.

Normen för friskhet och välmående är vita tänder. Har man inte detta så kan man hamna utanför framgångshjulet. Men, det finns lösningar för att få vita tänder. Lösningar som idag är skonsammare och säkrare än någonsin tidigare.

Blek dina tänder hos en tandläkare

Det finns olika metoder för att bleka tänderna idag. Innan vi går igenom några av dessa så ska vi nämna två saker:

  • Prova gärna med tandkräm först. Det finns en uppsjö av olika tandkrämer som utlovar vitare tänder. Vissa av dessa fungerar, andra fungerar sämre. Om dina tänder blivit gula som en följd av din livsstil - du röker, snusar, dricker mycket kaffe eller thé - så finns det tandkrämer framtagna just för att motverka dessa missfärgningar. Köp en sådan på Apoteket och testa den under en period. Handlar det om att du har gula tänder som en följd av genetiken så är en tandläkare den bästa lösningen.

  • Undvik tips från internet. Det finns hus många produkter som helst att beställa på internet. Faran med detta är att det är en ganska oreglerad värld: vet du vad du får hem i din påse? I många fall kan man skada tänderna emalj och det i sin tur är ytterst svårt att reparera. En annan trend handlar om att använda livsmedel som finns i det egna hemmet för att bleka sina tänder. Bakpulver, ättika bikarbonat och så vidare. Vårt råd: Undvik! Där kan man verkligen exponera sig för risker som leder till stora tandskador.

Airflow och andra säkra behandlingar

Återstår gör då den bästa lösningen: att boka en tid hos en tandläkare/tandhygienist. Idag finns flera olika metoder att ta till för att bleka tänder och att komma till bukt med missfärgningsproblematik. En populär metod är Airflow där tandhygienisten rengör tänderna på djupet genom att polera, putsa och blästra bort alla missfärgningar. Det tar ungefär en halvtimme och det är en ytterst skonsam behandling som gärna kan kombineras med en mer regelrätt undersökning av tändernas status och skick.

En annan populär metod är att man provar ut en skena som man sedan använder i det egna hemmet - utifrån de direktiv man ges av tandläkaren. I skenan finns ett medel som, på ett skonsamt sätt, bleker tänderna och där detta tar några veckor innan ett resultat kan skönjas. Man kan även bleka tänderna direkt hos tandläkaren och få snabbare effekt, men då till några kronor mer.

Det viktigaste är att man får sina tänder undersökta innan och att man genom detta också hittar en behandling som verkligen passar. En sak står nämligen klart: vita tänder är inte synonymt med friska sådana och gula tänder är inte per se tänder i ett sämre skick. Undersök alltid innan!


Andra artiklar om tandvård

Vad hände med fluortanten?

Vilka läkemedel använder tandläkare?

Fakta om rotfyllningar

 

Din tandläkare i Bromma
27 Jul 2021