Tandläkare Bromma

Bra tandvård för hela familjen - låga priser och lediga tider | 08-55 39 39 99

Vilka läkemedel använder tandläkare?

Utöver att ge tandvård har tandläkare även rätt att skriva ut vissa läkemedel. Framför allt gäller det olika typer av antibiotika.

Antibiotika kan i vissa fall kan behövas för känsliga patienter efter ett kirurgiskt ingrepp. Det kan också röra sig om medel som används vid sjukdomar i strupe och svalg, lugnande medel och sömnmedel, antiinflammatoriska eller muskelavslappnande medel, eller smärtstillande medicin.

”Precis som en allmänläkare måste en tandläkare vara försiktig med att skriva ut medicin som inte är absolut nödvändig”

En tandläkare gör alltid en individuell bedömning av varje patients behov av medicin, det får till exempel inte ske en rutinmässig förskrivning av antibiotika efter en viss typ av ingrepp, även om det hos vissa patienter kan finnas behov. Precis som en allmänläkare måste en tandläkare vara försiktig med att skriva ut medicin som inte är absolut nödvändig. Även tandhygienister har rätt att förskriva ett litet antal läkemedel.

Smärtstillande medel och narkos vanligt hos tandläkaren

Lokalbedövning är vanligt inför ett ingrepp som till exempel en rotfyllning eller isättning av tandimplantat. Lokalbedövning är mycket effektivt och får oftast effekt inom någon minut. Även vid mindre ingrepp som tandskrapning är det möjligt att bli bedövad, om man till exempel är nervös eller är rädd för smärta. Ängslighet kan göra att man spänner sig mer och därmed får ännu mer ont. Barn bör alltid få bedövning om tandläkaren bedömer att ingreppet kan göra ont.

Den som lider av extrem tandvårdsrädsla, så kallad tandläkarskräck, kan få bli sövd med narkos. Även om behandlingarna är långa och mycket omfattande kan narkos ges. Hos personer med gravt kognitiva nedsättningar kan det ibland vara skrämmande och svårt att förstå vad som pågår, varför det då kan vara bäst att ge personen narkos.

Lustgas

Lustgas har använts länge inom tandvården. Lustgas andas in genom en mask och har en avslappnande och lugnande effekt, vilket kan vara till stor del fördel vid ett tandläkarbesök, om man är nervös eller orolig för smärta. Den som ska bli bedövad men är rädd för sprutor kan först få lustgas, vilket gör att man slappnar av. Den som fått lustgas känner sig oftast mycket väl till mods under hela behandlingen, men kan redan någon timme efter behandlingen åter cykla eller köra bil.

Lugnande medel

Till barn som är rädda för att gå till tandläkaren kan ges lugnande medicin, oftast i flytande form. Den lugnande medicinen gör att barnet känner sig helt avslappnad under behandlingen, och den påverkar även minnet, vilket gör att barnet ofta helt glömmer bort själva behandlingen.

Antibiotika

Resistens mot antibiotika har blivit ett allt större problem i världen, och därför är det av största vikt att tandläkare noga bedömer behovet utifrån varje enskilt fall. Efter ett tandingrepp finns alltid risk att bakterier från munhålan letar sig ut i resten av kroppen, men de flesta patienter klarar sig ändå utan antibiotika. En god munhygien är alltid grundstommen i all tandvård, och oftast tillräcklig för att slippa följdsjukdomar efter en behandling.

Men i vissa fall kan en tandläkare behöva skriva ut antibiotika, till exempel om patientens hälsa redan är nedsatt eller det finns tydliga tecken på spridning av infektionen. Vid några tillfällen är det också motiverat att ge antibiotika i förebyggande syfte; om patienten har kraftigt nedsatt immunförsvar eller har genomgått strålbehandling mot käkbenet till exempel.


Liknande artiklar

Varför är det viktigt med fluor i tandkrämen?

Tandvård i skolan

Skötselråd för tandställning 

Vi är anslutna till Försäkringskassan och medlemmar i Sveriges Tandläkarförbund!



2 Sep 2020