Tandläkare Bromma

Bra tandvård för hela familjen - låga priser och lediga tider | 08-55 39 39 99

Skötselråd för tandställning

Hur sköter du din tandställning? Exempelvis är det bra att använda ett specialanpassat borsthuvud om du använder eltandborste. Läs mer här!

De allra flesta av oss föds inte med ett perfekt leende bestående av raka fina tänder. Det gör att tandreglering behövs för att ge bättre förutsättningar och för att korrigera de tänder som är sneda. Så mycket som 25% av alla barn i Sverige får tandställning att bära under en given tid som en anledning av detta. Det finns även de som får tandställning på grund av kraftiga under- eller överbett. Allt detta bekostas av staten och ger svenskar en bra grund att stå på. Att sköta sin tandställning är extremt viktigt och vi tänkte här ge några skötselråd att följa.

"Anledningen till att man måste sköta sin tandställning lite mer noggrant än om man inte har en sådan är enkel: Tänderna tar ingen skada av en tandställning, men däremot så finns det en ökas risk för bakterieangrepp. Bakterier kan samlas under och mellan tandställning och tänder. En ökad risk för kariesangrepp finns också."

Allt detta gör att man som person med tandställning är mer exponerad för tandskador och det gör att skötseln blir viktigare och att man även måste tänka på vad man äter i en större omfattning.

Så sköter du din tandställning

Normalt så brukar man säga att tandskötsel - för barn och vuxna - ska ske i fyra minuter om dagen. Konkret så innebär det att du borstar dina tänder två minuter på morgonen och två minuter på kvällen.

skötsel av tandställning

För en person med tandställning så blir tiden att förhålla sig till istället 10-15 minuter varje dag. Det räcker, helt enkelt, inte med vanlig tandborstning då risken för inflammationer, karies- och bakterieangrepp är för stora. Istället så ser skötseln ut enligt följande:

  • Börja med att borsta tänderna med fluortandkräm.

  • Borsthuvudet är viktigt. Använder du eltandborste så ska du välja ett speciellt anpassat borsthuvud för just tandställning. Borstar du med en vanlig tandborste så ska denna vara tvåradig.

  • Mellanrumsborstar krävs för att få riktigt rent mellan tänderna samt vid tandställningen fästen och bågar. En mellanrumsborste använder du efter den vanliga tandborstningen.

  • Flossade tandstickor kan vara väldigt effektiva om du har dokumenterat trångt mellan dina tänder. De rengör på djupet och kommer åt där varken tandborsten eller mellanrumsborsten når. Tandstickor är ofta en nödvändighet för dig med tandställning.

  • Skölj med fluor. Det bör avsluta varje tandborstningstillfälle.

Tänk till gällande mat och dryck

Kosten är viktig då det kommer till hur tänderna mår - oavsett om man har tandställning eller inte. Det finns dock lite mer att tänka på för de som har tandställning - både gällande vad- och hur man äter. Det senare förklaras av att saker kan fastna i tandställningens fästen och skada den. Det är därför viktigt att du skär maten i lämpligt stora bitar och att du även väljer bort livsmedel som är sega.

Gällande mat och dryck så ska du undvika sura och söta saker. Gör det till en vana att skölja munnen efter varje måltid (rester har en förmåga att fastna i tandställningen) och - framförallt: undvik att småäta mellan måltiderna. Det skadar tänderna som måste vila för att återhämta sig efter varje måltid. Det gäller alla, men är extra viktigt för personer med tandställning. Drick vatten om du känner dig hungrig.

Vi är anslutna till Försäkringskassan och medlemmar i Sveriges Tandläkarförbund!



23 Jul 2020