Tandläkare Bromma

Bra tandvård för hela familjen - låga priser och lediga tider

Ont i munnen – vad kan det bero på om det inte är tandvärk?

Ont i munnen - inte alltid tändernas fel

Det är inte alltid rätt att gå till tandläkaren med sina problem. Ibland är det bättre att försöka hitta en vårdcentral så kan kan få hjälp av den medicinska personalen där. Något som känns som ett tandproblem kan ibland vara något helt annat. Om du får andningsproblem skall du alltid ringa 112. Här nedan listar vi några hälsoproblem och sjukdomar som kan kännas som tandvärk.

Käkfunktionsstörning

När man har en funktionsstörning i käken kan det kännas lite olika men ett ganska vanligt symptom är att man får ont i tänderna. Ofta kan bestävern vara orsakade av en inflammation, stress eller andra typer av sjukdomar som till exempel artrit. Det kan hjälpa att låta käken vila och göra avslappningsövningar. Om dina besvär kvarstår trots egenbehandling eller till och med blir värre ska du söka läkarvård. I Bromma finns flera vårdcentraler.

Eagles syndrom

Detta är ett sällsynt syndrom som vanligen kännetecknas av plötslig och skarp smärta i käkbenet, käkleden, halsen och/eller vid tungans bas. Ofta utlöses smärtan av att den drabbade personen sväljer, flyttar käken eller vrider nacken. Eftersom kroppens nervförbindelser till hjärnan passerar genom nacken kan flera slumpmässiga symptom uppstå. Tillståndet orsakas av att ett litet ben strax under örat är missbildat eller förkalkat. Det stör de närliggande funktionerna vilket leder till smärta. Det går att operera, man kan även behandla det medicinskt genom smärtstillande- och antiinflammatoriska läkemedel, antidepressiv medicin eller kortikosteroider.

Spottkörtelsten

De tre lite större par spottkörtlar som bildar saliv i munnen. De sitter vid underkäken, under tungan och framför öronen. Det kan bli en liten sten i spottkörteln som hindrar saliven, speciellt om du lider av muntorrhet sedan innan. Om du råkat ut för en spottkörtelsten blir du svullen och öm på den plats i munhålan där stenen sitter. Oftast kommer stenen ut av sig själv genom att man masserar det berörda området. Du kan samtidigt suga på något syrligt för att öka produktionen av saliv. Ifall det inte gått över efter en vecka eller om du får feber skall du kontakta en vårdcentral.

Sköldkörtelinflammation - Tyroidit

Du kan få flera olika symptom när du har sköldkörtelinflammation och ett vanligt sådan är smärta i halsen som strålar upp mot käken och öronen. Sköldkörteln kan bli större och hårdna. Du kan även få feber och känna dig allmänt sjuk.Sköldkörteln bildar viktiga hormoner och om du misstänker att du har sköldkörtelinflammation skall du kontakta din vårdcentral.


Andra artiklar om tandvård

Vad hände med fluortanten?

Vilka läkemedel använder tandläkare?

Fakta om rotfyllningar

 

Din tandläkare i Bromma
8 Sep 2021