Att bli äldre innebär tyvärr också att vi blir skörare. Det gäller hela kroppen, och inte minst tänderna. Det är då extra viktigt att hitta en bra tandläkare för pensionärer.
Risken att få karies, tandlossning och andra tandrelaterade sjukdomar ökar med åldern, och som äldre är det dessutom inte ovanligt att resten av kroppen påverkas, eftersom sjukdomar i tänder och tandkött lätt sprider sig till andra delar av kroppen. Att sköta sin munhygien och besöka tandläkaren ofta är såklart extra viktigt när man blir äldre. Men hur noga man än sköter sina tänder, händer det ändå att man tappar tänder eller drabbas av tandsjukdomar.
”Eftersom allt fler blir bättre på att sköta sina tänder, kommer det att innebära att tandhälsan hos äldre med tiden kommer att bli mycket bättre”
Framför allt blir det tydligt när man blir äldre hur väl man skött sina tänder tidigare i livet. Eftersom allt fler blir bättre på att sköta sina tänder, kommer det att innebära att tandhälsan hos äldre med tiden kommer att bli mycket bättre. Idag är det inte alls ovanligt att personer över 65 år redan tappat flera tänder, eller har många lagningar. Har man svårt att själv sköta sina tänder, är det viktigt att be om hjälp, eller få hjälp av en tandläkare att hitta tekniker för att kunna sköta sina tänder på ett bra sätt.
Tandvårdsstöd för äldre
Det är dyrt att gå till tandläkaren, jämfört med annan sjukvård, och på en liten pension är det många äldre som tyvärr inte anser sig har råd att gå till tandläkaren. Staten subventionerar medborgarnas tandvård med det statliga tandvårdsstödet, som täcker i alla fall en del av kostnaderna för undersökning en gång per år. Som äldre kan man dock behöva gå till tandläkaren oftare än så. Har man synnerliga skäl för att ofta gå till tandläkaren kan man även ha rätt till särskilt tandvårdsstöd. Detta avgör tandläkaren.
Sedan 2017 är det allmänna tandvårdsstödet för personer från 65 års ålder 300 kronor per år, och kan användas hos vilken tandläkare man vill. En rutinundersökning kostar dock mer än så, och behöver man ytterligare behandling skenar kostnaderna lätt iväg. Idag är tandvården fri för personer över 85 år, men många menar att åldersgränsen ytterligare bör sänkas för att omfatta alla pensionärer.
Implantat och tandproteser
Tandlossning är vanligt hos äldre, både naturligt och orsakat av sjukdomar. Numera går det ersätta tänder permanent med hjälp av tandimplantat som skruvas fast i tandbenet och sitter lika hårt som en vanlig tand. Ett implantat förutsätter dock att man är helt frisk och har ett gott allmäntillstånd. På en del äldre kan implantaten ha svårt att växa fast som de ska. Då kan försök göras med att tillsätta syntetisk benvävnad, eller att välja någon annan form av åtgärd, som tandproteser.
Tandproteser, eller löständer, är uttagbara tandrader som fästs i gommen eller i kringliggande tänder. Kosmetiskt ser de ut som vanliga tänder, men de sitter av naturliga skäl inte lika stadigt som tandimplantat, som fungerar precis som riktiga tänder. Vissa äldre upplever att det är ett problem att äta och att de ständigt oroar sig för att tandproteserna ska ramla ut.
Vi hjälper dig
Är du äldre och i behov av regelbunden tandvård kan vi hjälpa dig. Hos oss träffar du en och samma tandläkare vid varje besök, och tillsammans med dig kommer vi fram till hur ofta du behöver undersöka dina tänder och vad du själv kan göra för att dina tänder ska hålla sig så friska som möjligt.
Vi kan också erbjuda avbetalningsplaner för tandvård där du istället för att betala en klumpsumma betalar av kostnaden per månad. Kontakta oss så berättar vi mer!
Andra inlägg
- Nariga läppar – orsaker och åtgärder
- Kan man lämna kvar rötterna efter att ha tagit bort en trasig visdomstand?
- Fläckar på framtänderna
- Ont i munnen – vad kan det bero på om det inte är tandvärk?
- Skonsam tandblekning – säkra metoder
- Test av tandkräm för barn
- Myter om hål i tänderna och karies
- Hur fungerar referenspriser för tandvård?
- Tänder och alkohol
- Högkostnadsskydd för tandvård