I Sverige finns ett tandvårdsstöd, som ska motivera människor att gå till tandläkaren, och även i viss mån hjälpa dem att i viss mån finansiera undersökningar och ingrepp. Dock går det inte att komma ifrån att många av tandvårdsingreppen kostar mycket pengar, och tandvårdsstöd och högkostnadsskydd är inte heltäckande. Även om högkostnadsskyddet täcker 50% av kostnaderna mellan 3 000 och 15 000 :-, och 85% av kostnaderna över 15 000:-, blir det ändå en hel del pengar att betala om man till exempel skulle behöva göra en rotfyllning eller sätta ett tandimplantat.
”Vi vill att alla som behöver det ska kunna få rätt sorts tandvård. Ingen ska behöva avstå från starka, friska tänder, eller ersättningar, på grund av sin ekonomi”
Regelbundna undersökningar har de flesta råd med, och de täcks till ganska stor del av det allmänna tandvårdsstödet, framför allt för ung och äldre över 75 år. Den som är under 23 betalar ingenting för tandvård i Sverige. Genom att gå till tandläkaren ofta, minst en gång om året, gör man mycket för att förhindra att man får större problem med tänderna. Karies och andra tandsjukdomar kan upptäckas i tid, och att regelbundet besöka tandläkaren fungerar som en morot till att sköta sina tänder, på samma sätt som det kan fungera motiverande för löpträningen att anmäla sig till ett maratonlopp. Man har förbundit sig till något och man vill inte göra tandläkaren besviken, för att hårdra det något.
Alla kan drabbas av problem med tänderna
Dock händer det ändå under en livstid att en eller flera tänder skadas, drabbas av pulpit eller lossnar på annat sätt. Ingen är perfekt, och det kan komma perioder i alla människors liv när munhygienen inte känns som det viktigaste att prioritera. Tyvärr leder tandlossning och gravt missfärgade tänder oftast till ett socialt stigmatiserande, och kan göra att den drabbade drar sig undan från sociala sammanhang, något sm tyvärr ökar den sociala ohälsan. Att få hjälp med sina tänder och återfå sin självsäkerhet kan vara livsavgörande för många.
Vi vill att alla som behöver det ska kunna få rätt sorts tandvård. Ingen ska behöva avstå från starka, friska tänder, eller ersättningar, på grund av sin ekonomi. För at ti någon mån försöka hjälpa patienter med dålig ekonomi har vi i samarbete med Resurs bank tagit fram ett par lånealternativ med avbetalningsplaner, som vi erbjuder våra patienter. När du besöker oss och vi föreslår ett ingrepp, går vi alltid noga igenom vad de totala kostnaderna uppskattas till, och du kan välja om du vill betala en del av summan och låna resten, eller låna för att täcka hela kostnaden.
Tandvårdskortet - för lån upp till 30 000:-
För behandlingar som beräknas kosta upp till 30 000:- erbjuder vi betalningsalternativet tandvårdskortet. Här kan du räntefritt betala tillbaka på 1-24 månader. För betalningsplaner på över 4 månader tas en administrativ avgift ut på 29:-/månad. Dessutom tillkommer en uppläggningsavgift på mellan 145:- och 345:- för lån med en betalningsplan på mer än 6 månader.
Resurskortet - för lån upp till 100 000:-
Med resurskortet kan du låna upp till 100 000:-, om du till exempel skulle behöva sätta implantat i en hel käke eller liknande, mycket dyra åtgärder. Villkoren är ungefär desamma som för tandvårdskortet, dock tillkommer 2% på köpesumman. Avbetalningen är räntefri och kan ske på mellan 1och 24 månader.
Lättare att finansiera sin tandvård
Har du behov av en behandling som enligt referenspriset kostar 25000:-, täcks kostnaden av det statliga tandvårdsstödet med 16 450:-. Du ska alltså betala 8 550:-, en stor summa. Väljer du att låna pengarna hos oss och betala tillbaka på ett år betalar du i stället bara 712:50 per månad, på två år blir kostnaden 356:- per månad. Vår förhoppning är att detta ska göra det lättare för dig att få råd med den tandvård du behöver.
Andra inlägg
- Nariga läppar – orsaker och åtgärder
- Kan man lämna kvar rötterna efter att ha tagit bort en trasig visdomstand?
- Fläckar på framtänderna
- Ont i munnen – vad kan det bero på om det inte är tandvärk?
- Skonsam tandblekning – säkra metoder
- Test av tandkräm för barn
- Myter om hål i tänderna och karies
- Hur fungerar referenspriser för tandvård?
- Tänder och alkohol
- Högkostnadsskydd för tandvård