Tandläkare Bromma

Bra tandvård för hela familjen - låga priser och lediga tider

Risker med tandblekning

Tandblekning kan vara ett bra sätt att få vitare tänder, men glöm inte att det också finns risker med behandlingen.

Vanliga risker med tandblekning

Kaffe, te, vin, tobak och mat kan ändra färgen på dina tänder. En del sjukdomar kan också göra det. Men att dina tänder ändrar färg med åren är helt naturligt. De flesta av oss får mörkare tänder ju äldre vi blir.

I dag kan vi välja att behålla ett yngre utseende med hjälp av tandblekning. Du kan välja att bleka dina tänder inom tandvården eller hemma på egen hand. Oavsett vad du väljer bör du först undersökas av antingen en tandläkare eller en tandhygienist. Den tandblekning du eventuellt gör själv hemma sker i så fall på egen risk så klart.

"En del patienter har till exempel en tunn emalj, eller skadade tandhalsar som kan ge ilningar i tänderna, och då är tandblekning mindre lämpligt."

Det finns i dag en rad olika metoder för att bleka mörka eller missfärgade tänder med blekmedel. Det sker i regel med hjälp av en gel som appliceras utanpå tänderna. Du kan också kombinera gel med en laser eller ljusbehandling. För att veta vilken produkt som passar dig bör du rådfråga tandvårdspersonal.

Risker för dig med skadade tänder

Om du använder tobak som snus eller cigaretter och har defekter på dina tänder bör du undvika tandblekning. Det samma gäller om du är gravid eller ammar då det saknas vetenskapligt underlag som visar hur barnet eventuellt kan påverkas. Du kan då vänta med tandblekningen tills graviditeten och amningen är över.

Så går en tandblekning till

Du som redan bestämt dig för att gå vidare med en tandblekning och rådgjort med tandvårdspersonal ska se till att dina tänder är redo. Hål måste vara lagade och eventuell tandsten borta. Med rätt förberedelser går de flesta missfärgningar att bleka bort.

Räkna sedan med att själva blekningen tar en timme. I alla fall om du väljer att göra den på en mottagning där utbildad personal utför behandlingen. Det är inte ovanligt att behandlingen behöver upprepas ett par gånger för att ge ett tillräckligt bra resultat.

Du som väljer att bleka dina egna tänder hemma kan få en avgjutning av personalen på din tandläkarmottagning. Som gjutform av dina tänder. Hemma kan du sedan fylla skenan med blekningsmedlet och sedan sätta in den i munnen så att medlet får verka. Kolla noga på instruktionerna på förpackningen så att behandlingstiden blir rätt.

Vanliga biverkningar

En isande eller ilande känsla i tänderna och irritation i tandköttet är vanliga biverkningar efter blekning, men ett övergående problem. Dessa brukar gå över efter 24 timmar.

Tänk på vad du äter och dricker!  Välj bort kaffe, rött vin och bär som lätt färgar av sig - och håll dig borta från det sådan kost de närmsta dagarna efter blekningen.

Dina specialister i Bromma24 Nov 2020