Tandläkare Bromma

Bra tandvård för hela familjen - låga priser och lediga tider

Så förebygger du tandsten

Tandsten är ett stort problem för tänderna, eftersom det är hårt och lägger sig mellan tänder och tandkött och gör det omöjligt att komma åt med tandborsten. Detta i sin tur leder till att en inflammation kan bildas i tandfickan, vilket på sikt leder till tandlossning. När tandsten väl bildats går det heller inte att ta bort själv utan att skada tänderna. Därför ska du alltid kontakta oss när du fått tandsten, så att vi kan hjälpa dig att slipa bort den. Men tandsten går så klart också att förebygga.

”Oavsett vilken typ av tandsten du har ska du alltid gå till en tandläkare för att få hjälp att ta bort den. Men tandsten går också att förebygga”

Det finns två typer av tandsten. Den vanligaste kallas salivsten och bildas i närheten av munnens spottkörtlar, dels på insidan av framtänderna i underkäken och dels på yttersidan av kindtänderna. Denna typ av tandsten är till en början lös, smulig och ljus, men med tiden blir den hårdare och mörkare. Den andra typen av tandsten heter serumsten och det är den som bildas i tandköttsfickorna. Den är hård redan från början och går inte att borsta bort. Till färgen är den mörkbrun. Oavsett vilken typ av tandsten du har ska du alltid gå till en tandläkare för att få hjälp att ta bort den.

Plack blir till tandsten

När man ätit något och slarvar med tandborstningen bildas en bakteriehinna på tänderna, så kallad plack. Denna hinna förvandlas snabbt till ett hårdare lager, ofta går det så fort som ett dygn. Plack som blir hård går fortfarande att ta bort själv, men om placken får sitta några veckor bildas tandsten. Tandsten är som namnet antyder väldigt hårt, och det täcker ofta delar av tänderna som då lätt blir angripna av bakterier.

Regelbunden tandhygien bästa sättet att slippa tandsten

Hur man förebygger tandsten är ingen hemlighet, och lär inte heller komma som en stor överraskning. Det handlar helt enkelt om att sköta sin tandhygien ordentligt. Tandborstning med fluortandkräm två gånger dagligen är en självklarhet, och dessutom ska man rengöra mellan tänderna med tandtråd eller mellanrumsborste.

Att besöka en tandhygienist eller tandläkare någon gång per år är också viktigt, eftersom det alltid kan bildas tandsten på ställen där man inte kommit åt ordentligt. För en tandläkare eller tandhygienist med specialverktyg går det lätt att slipa bort tandsten.

En tand har fyra sidor

Något många glömmer bort är att en tand inte bara har en fram- och en baksida, den har fyra sidor! För att komma åt tandens ”kortsidor” och avlägsna plack och matrester måste man använda tandtråd eller mellanrumsborste. Om man låter mellanrummen gro igen med tandsten kommer det inte att dröja länge innan man drabbas av bakterieangrepp och inflammationer, något som kan orsaka stora besvär.

Undvik ”hemmakit” för att ta bort tandsten

På nätet säljs så kallade hemmakit med tandvårdsliknande verktyg som sägs vara utmärkta att själv ta bort tandsten med. Köp inte dessa produkter! Att själv försöka skrapa eller slipa bort tandsten kan skada dina tänder allvarligt. Det är oerhört lätt att repa tandemaljen när man inte ser vad man gör, och att försöka slita loss tandsten själv kan göra att du gör dig väldigt illa i munnen. Du ska alltid besöka en tandläkarmottagning när du fått tandsten och inte försöka går något åt den själv.

Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med behandling mot tandsten!

Din tandläkare i Bromma14 Jan 2019