Tandläkare Bromma

Bra tandvård för hela familjen - låga priser och lediga tider

Tandvård på annan ort – så gör du om du inte är hemma

Om du befinner dig på annan ort än din hemkommun har du ändå alltid rätt att söka tandvård på den ort du befinner dig. I Sverige är du aldrig bunden till en speciell tandläkare, även om det så klart alltid är bäst att gå till den mottagning som har dina journaler, och där du kanske lärt känna din tandläkare och känner dig trygg.

”Det spelar ingen roll om mottagningen du besöker är privat eller tillhör Folktandvården. För en tandläkare som behandlar en patient akut finns under normala omständigheter inget behov att se patientens journal”

Du som befinner dig i en annan stad, oavsett om det är på tillfälligt besök, genomresa eller arbete, och får behov av akut tandvård kan alltid vända dig till en tandläkarmottagning där. Det är i princip bara att söka upp en tandläkarmottagning och ringa och kolla om de har några akuttider. Är du friskvårdskund hos Folktandvården måste du så klart försöka få tag i en av deras mottagningar,
eftersom du då betalar ett fast pris där viss tandvård ingår. Men i övrigt spelar det ingen roll om mottagningen du besöker är privat eller tillhör Folktandvården. För en tandläkare som behandlar en patient akut finns under normala omständigheter inget behov att se patientens journal.

Du kan be att få en kopia på din journal

Om du bor en längre tid på annan ort, och vill besöka en lokal tandläkarmottagning, kan du be din vanliga tandläkarmottagning att skicka en kopia på din journal. Denna har du för övrigt alltid har rätt att se och läsa. Du kan även be den tillfälliga mottagningen att skicka efter journalen. I så fall måste du ge dem ett skriftligt medgivande som de kan visa upp.

Även här är det betydelselöst om tandläkaren du går till på den nya orten, eller den mottagning du vanligtvis går till, tillhör Folktandvården eller är privat.

Om du vill byta tandläkare helt

Du har alltid rätt att byta tandläkare. Det kan finnas många anledningar till det; att du har flyttat, att ni vill ha hela familjen hos samma tandläkare eller något helt annat. För att byta tandläkare behöver du bara be din gamla mottagning att skicka din journal till den nya tandläkaren. Eller så låter du din nya mottagning rekvirera journalen. Återigen krävs då att du lämnar ett skriftligt medgivande.

Prova runt bland lite olika tandläkare

Om du flyttar till annan ort, prova gärna på lite olika tandläkare tills du hittar en som du tycker passar dig. Alla mottagningar är lite olika, precis som vi människor, och vad som passar den ene utmärkt funkar sämre för en annan. Det finns ingen anledning att direkt låsa dig vid en specifik tandläkare.

En god idé kan vara att boka tid hos olika tandläkare för rutinkontroll under de första åren, och när du hittat en tandläkare som du tycker känns rätt så kan du be att få bli kallad dit i fortsättningen. Självklart har du dock även fortsättningsvis rätt att besöka vilken tandläkare du vill när det passar dig.

Din tandläkare i Bromma17 Sep 2019