Tandläkare Bromma

Bra tandvård för hela familjen - låga priser och lediga tider

Dubbelhaka - så tränar du bort den

Känslan av överflödigt fett drabbar dom flesta och det sätter sig gärna under hakan. Läs mer om dubbelhaka – så tränar du bort den.

Vad orsakar en dubbelhaka?

Den där envisa dubbelhakan drabbar oss alla i större eller mindre utsträckning. För vissa är det ett jobbigt problem som leder till att man känner sig obekväm och många önskar såklart att bli av med den.

För att veta vad man kan göra åt det är det dock bra att först veta vad det beror på. Det finns flera faktorer som spelar in, bland annat ålder, gener, hormoner och hur mycket man väger kontra vilken längd man har. Är man överviktig är det kanske inte så konstigt att man har en synlig dubbelhaka och då kan man behöva gå ner i vikt för att det ska förändas.

Däremot kan man vara normalviktig men ändå ha en liten dubbelhaka som visar sig i olika lägen och då beror det som sagt inte på att man väger för mycket. Istället kan det ha med gener eller hormoner att göra, eller helt enkelt att man börjar bli äldre och mindre elastisk i huden.

Det går att få en mindre dubbelhaka och här får du veta mer om hur man kan göra och vilken träning som faktiskt fungerar.

Punktförbränna fett går inte

Tyvärr går det inte att punktförbränna fett så att tappa fettmassa enbart under hakan är omöjligt. Träning och motion i alla former hjälper dock till att reducera fettmassa över hela kroppen, och att det tids nog kommer synas skillnad även under hakan är mer eller mindre en självklarhet.

Det kan därför vara ett bra första steg att se över sina kost-, motions-, och träningsvanor om man vill bli av med sin dubbelhaka. Vilken träning som helst kan som sagt hjälpa dig att bli av med lite extra vikt, vilket kommer synas på hela kroppen.

Träna rygg, axlar och nacke extra mycket

Ja, det är svårt att träna något särskilt för att bli av med sin dubbelhaka. Som tidigare nämnt finns den där för att det helt enkelt finns fett under hakan och en bra start är att fundera på om man skulle kunna tänka sig att gå ner några kilo. Men det finns även andra saker man kan träna för att förändra sin hållning, vilket också kommer göra mycket för halsen och ansiktets utseende.

kvinna med dubbelhaka

En stark rygg, starka axlar och en stark nacke kommer ge din överkropp en bättre och mer stabil hållning. Det är inte sällan huvudet faller ner när man till exempel sitter och jobbar om man saknar den här muskulaturen och då syns dubbelhakan av naturliga skäl ännu tydligare.

Är man så pass stark i överkroppen så att man orkar hålla upp den ordentligt kommer det också leda till att huvudet hålls upp bättre – och dubbelhakan ser mindre eller helt obefintlig ut.

Ansiktsövningar

För att tona konturerna runt ansiktet ytterligare finns en mängd olika övningar man kan ta till, som troligtvis också kommer ge resultat vad gäller minskad dubbelhaka. Man jobbar då med att spänna olika delar av ansiktet i kombination med att man rör huvudet på olika sätt och på så vis förbättras ansiktsmuskulaturen - och dubbelhakan försvinner mer och mer.

Det tar dock väldigt lång tid att se resultat av den här typen av övningar. Man behöver göra dom ofta under lång tid och gör man inget annat för att förändra sina vanor finns en risk att det inte gör någon större skillnad alls. Dessa övningar är dock ett bra komplement när man har kommit igång med annan träning samt bättre kosthållning.

Träningsredskap mot dubbelhaka

Som när det gäller det mesta finns speciellt framtagna produkter som säger sig kunna träna bort dubbelhakan. Ett hett tips är dock att skippa dessa eftersom det krävs mer än bara nackrörelser för att bli av med envist fett.

Satsa istället på en träningsform som aktiverar och stärker hela din kropp. Det kommer ge dig bättre hållning, troligtvis några kilo mindre att bära runt på och helt klart en dubbelhaka som krymper eftersom.


Liknande artiklar

Tänder och alkohol

Risker med tandblekning

Så förebygger du tandsten

Din tandläkare i Bromma4 Mar 2020